Felületi bevonat szórás

Az alábbiakban megismertetnék Önökkel egy ma még Magyarországon nem igazán elterjedt, viszont nagy jelentőséggel bíró eljárást, technológiát. Amennyiben megállapítható, hogy az útburkolat már elöregedett, azonban még a felülete úgymond nem hámlott le, tehát még kátyúk nem alakultak ki, valamint az alsóbb rétegek még kellően teherbírók. (Az útburkolat elöregedésének jelei: felülete sima, minek következtében a tapadási felület lecsökkent, vékony repedések jelenek meg rajt. ) Tehát amennyiben a fenti állapot megállapítása megtörtént, abban az esetben a leggyorsabban és legegyszerűbben kivitelezhető eljárás, amely még ráadásul környezetkímélő és olcsó eljárás is, az nem más, mint a felületi bevonat szórás. Ehhez kation aktív bitumenemulziót alkalmazunk. Ennek a módszernek az alkalmazásának köszönhetően, felmarás nélkül is fel lehet javítani az elöregedett útburkolatokat. Ez az eljárás több szempontból is igen hatékony, hisz alkalmazása során időt, energiát és pénzt lehet megtakarítani, valamint kiemelendő még a környezetre gyakorolt hatása is hisz, ennek az eljárásnak a során csökken a környezeti terhelés is.

Fontos tényező, melyet meg kell említeni, hogy a felületi bevonat szórása során nagyon fontos a precízen elvégzett munka, melyet korszerű gépeinkkel, magas szintű szakmai tudásunkkal, valamint több éves szakmai tapasztalatunkkal garantálunk Önnek.  Az eljárás háromlépcsős technika. Az első lépés, amikor a bitumenemulzió permetezése történik, ennek a műveletnek a végzésekor nagyon fontos, hogy a kötőanyag egyenletes és megfelelő vastagságban kerüljön a felületre. A második lépcső, amikor a zúzalékszórás történik. Ennél a műveletnél is nagyon fontos, hogy a zúzalék eloszlatása egyenletesen történjék, tehát se nem túl kicsi, se nem túl nagy legyen a szórás. Ez azért is jelentős, mert amennyiben kevés a zúzalék, akkor az útburkolat felülete csúszós lesz, ellenkező esetben, ha pedig vastag, akkor pedig a felesleg kiválik belőle. Harmadik lépcsőként pedig a zúzalékbedolgozása történik a felületbe gumihengerrel. Korszerű és modern gépparkunknak köszönhetően ezt a háromlépcsős eljárást egy munkamenetben képesek vagyunk elvégezni, ezáltal meggyorsítva és leegyszerűsítve a folyamatokat, minek köszönhetően idő és pénz takaríthatunk meg. És nagyon fontos előny még azon túl, hogy a műveletet egy munkamenetben képesek vagyunk elvégezni, hogy korszerű gépeink teljes szélességben lefedik, átérik szóráskor az útfelületet. Természetesen ez a szórási felület kisebb szélességre is beállítható.

Az, hogy milyen felületi bevonat felvitele történjék a felújítandó felületre, az nagyon sok tényezőn múlik, mint például az út műszaki állapota, vagy milyen forgalmi kategóriába sorolható, vagy milyen időjárási viszonyok hatottak rá. A variációk a munkamenetek számában változhatnak. Mégpedig a szerint váltakozhat, hogy egyszeri vagy akár kétszeri bitumenemulziós permetezés egyszeri vagy kétszeri zúzalékszórással történik. Nem mellékes tényező a bitumenemulzió fajtája és a zúzalék szemcse mérete sem.

A többi módszerhez képest a felületi bevonat szórás költségei jóval kedvezőbbek, de függ nagymértékben a javítandó útfelület minőségétől, a bevonat fajtájától, a helyszíntől és annak megközelíthetőségétől. Cégünk folyamatosan azon dolgozik, hogy az aszfalt emulziók árait alacsonyan tartsa. Minden megbízást helyszíni felmérés előz meg, mely alapján tesszük meg ajánlatunkat.

Ennek a felújítási módszernek köszönhetően a felújított utak visszakapják megfelelő mértékű érdességüket, valamint újból vízzáróvá válnak, vagy amennyire éppen szükséges vízelvezetőkké, ezzel is meggátolva a nedvesség mélyebb rétegekbe jutását, és ezzel is megelőzve a felület idő előtti elöregedését, ennek köszönhetően az útburkolat esztétikusabbnak és szinte újnak is tűnik.